5:22 pm - Sunday August 20, 2017

5 Cara Berkesan Untuk Anda Berjimat Dalam Ekonomi Gawat

zaky316

Okay, kami tahu, keadaan semasa ekonomi ketika ini bukanlah seindah mimpi namun walau apa pun situasi yang melanda, kita sentiasa mempunyai peluang untuk keluar daripada perkara yang menyeksakan ini.

Jika dalam keadaan di mana banyak perkara naik harga, kita perlu bijak untuk mencipta jalan keluar dan bukannya mengaluh tanpa henti tapi tidak buat apa-apa pun. Apa yang penting adalah mendidik diri untuk bijak dalam menggunakan wang.

1. Belajar memasak

5- 5 Cara Berkesan Untuk Anda Berjimat Dalam Ekonomi Gawat - ROTIKAYA
Okay, ini adalah di antara langkah pertama yang sangat membantu untuk mengurangkan perbelanjaan anda untuk segmen makan. Beli barangan dapur dan kemudiannya memasak di rumah. Cuba dulu dan pastinya anda akan tersenyum bila anda lihat penjimatan yang dilakukan.

2. Kongsi kereta atau ambil kenderaan awam

7- 5 Cara Berkesan Untuk Anda Berjimat Dalam Ekonomi Gawat - ROTIKAYA
Cara yang bagus untuk mereka yang duduk di dalam kawasan yang berdekatan dan mampu menjimatkan wang ringgit berganda-ganda untuk membayar petrol. Belum cuba tapi sudah rasa susah? Maksudnya anda sanggup hidup dalam kerugian dan tidak suka menyimpan untuk masa depan.

3. Beli produk yang berkualiti

Oppo 3
Barang harga murah tetapi tidak tahan lama, kemudian mulalah merungut. Bayangkan penjimatan yang anda lakukan dengan langkah sebelum ini kemudian anda laburkan untuk membeli produk yang berkualiti. Produk yang berkualiti akan menjimatkan wang anda dalam jangka masa panjang.

Contohnya dapatkan smartphone Neo 7 berkualiti daripada OPPO (terbukti ramai yang berpuas hati) hanya dengan RM798 namun hadir dengan spesifikasi tinggi. Bermula daripada smartphone berkualiti sebegini pastinya ia akan membantu anda lebih produktif dan pantas.

4. Beli barang secara online

Oppo4
Kami suka point keempat ini kerana ia sangat membantu anda menjimatkan masa selain turut mengelakkan anda mengeluarkan wang untuk minyak kereta dan juga kena bayar parking. Nampak remeh bukan tetapi ini akan memberikan lebih masa untuk anda.

Oh ya, anda tahu bukan bahawa OPPO menyediakan penghantaran percuma – hanya kepada yang membeli terus daripada online store OPPO

5. Beli barang semasa promosi dan dapatkan hadiah percuma

1- 5 Cara Berkesan Untuk Anda Berjimat Dalam Ekonomi Gawat - ROTIKAYA
Anda pasti rakan yang gila beli barang secara online bukan? Anda tahu sebab apa? Kerana biasanya belian secara online ada menyediakan promosi yang sukar ditolak selain hadiah percuma.

Malah dengan pembelian mana-mana smartphone jenama Oppo (kecuali Oppo Joy), anda akan mendapat payung percuma dan berpeluang untuk memenangi kereta Myvi, pakej pelancongan ke Bali dan juga 32 inci HD TV.

Jadi, tunggu apa lagi, jom dapatkan smartphone Oppo di sini atau ikuti Facebook mereka (klik sini). Mungkin anda adalah orang yang bertuah untuk membawa pulang hadiah tersebut.